Proiecte finalizate

2016

30.09.2019

Timișul - splendoarea diversității

Asociația UJMME a finalizat recent încă un film despre minorități naționale. De data aceasta, a fost vorba despre un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș. Filmul documentar "Județul Timiș - splendoarea diversității etnice" prezintă succint cele mai importante comunități etnice din Timiș: maghiari, romi, sârbi, germani, ucraineni, bulgari, și slovaci. Realizarea filmului documentar a durat trei luni, iar filmările au fost realizate în Timișoara, Dumbrăvița, Lugoj, Măguri, Remetea Mică, Dudeștii Vechi, Butin și în alte localități din Timiș.


23.10.2018

"Premierele Timișoarei", 

un film scurt 

despre o istorie lungă

Uniunea Jurnaliștilor din Mass-media Minorităților Etnice din Timișoara a realizat un film documentar despre premierele care au avut loc în orașul de pe Bega în decursul istoriei.

Filmul "Premierele Timișoarei" se adresează în special tinerilor care sunt interesați de istoria urbei noastre. Aceștia pot afla, vizionând filmul, că în Timișoara au avut loc zeci de premiere naționale, europene și chiar mondiale", spune Raico Cornea, coordonatorul proiectului.

Pentru film au fost alese zece premiere care au marcat istoria Timișoarei, de la înființarea primei fabrici de bere de pe teritoriul actual al României în 1718, până la prima fertilizare in vitro realizată în urbea de pe Bega în 1996.

Filmul documentar "Premierele Timișoarei" are o durată de 20 de minute și a fost realizat după un scenariu de jurnalistul Raico Cornea, iar naratorul filmului este istoricul dr. Alexandru Radovan.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Timișoara și al Consiliului Local, iar filmările au durat trei luni.

Personalitati aradene uitate

03.10.2017

Cum a fost intemeiat Aradul, cat de mult au contribuit sarbii la dezvoltarea urbei de pe Mures, de ce aradeanul Sava Tekelija a fost unul dintre cei mai mari filantropi, cum a ajuns prima poetesa a sarbilor sa iubeasca Aradul, cine a fost cel care a proiectat palatele Neuman si Cenad, precum si multe alte cladiri din Arad, aflati din filmul documentar ”Sarbii din Arad si contributia lor la cultura arareana”.


Timisoara, o Europa in miniatura

01.10.2017

Este un film despre multiculturalismul timisorean, despre cum si ce au invatat timisorenii unii de la altii de-a lungul secolelor, despre ce inseamna respectul pentru vecinul, prietenul sau colegul de alta etnie... 


”Banatul multicultural”

- film documentar


decembrie 2016

Filmul a fost făcut cu sprijinul financiar al Guvernului României prin Departamentul pentru Relații Interetnice și prezintă zece comunități etnice care trăiesc în zona vestică a țării. Este un film despre bogăția multiculturală a Banatului, prezentând aspectele frumoase ale zonei, aspecte pe care adesea uităm să le prețuim.

Filmul are o durată de 24 de minute și prezintă minoritățile: bulgară, cehă, croată, evreiască, germană, maghiară, sârbă, slovacă și ucraineană. Realizat în limba română, filmul vorbește succint despre evoluția acestor comunități etnice, iar la realizare au lucrat jurnaliști cu experiență și istorici bănățeni.

15.10.2017

"Dobrogea multiculturală"

Film documentar realizat în limba română, cu o durată de 25 minute, prezintă minoritățile naționale care trăiesc de secole în Dobrogea. Pelicula prezentă armenii, grecii, italienii, rușii lipoveni, romii, tătarii și turcii, modul lor de conviețuire, obiceiurile și tradițiile lor.

Rezultatul proiectului este un film despre multiculturalismul, despre cum și ce au învățat unii de la alții de-a lungul veacurilor, despre ce înseamnă respectul pentru vecinul, prietenul sau colegul de altă etnie.


Evreii din Arad - 300 de ani

un film documentar despre convietuire, respect, curaj, daruire si supravietuire

14.09.2017

Evreii din Arad au clădit împreună cu celelalte comunități etnice Aradul de azi. Deşi drastic redusă numeric, comunitatea evreilor din Arad reuşeşte și astăzi să contribuie eficient la activităţi în sprijinul vieţii spirituale şi economice din orașul de pe Mureș precum şi la a continua îmbunătăţirea relaţiilor interetnice, luând deseori iniţiativa organizării unor acţiuni comune.

Simpozionul ”Presa minorităților pentru publicul larg”

iunie 2016

Reprezentanții mass-media din rândul organizațiilor minorităților naționale din România au participat la Constanța la simpozionul "Presa minorităților naționale din România pentru publicul larg", proiect derulat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice. În cadrul acestui proiect, participanții au vizitat  Sediul Central al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România. Aceștia au purtat discuții cu reprezentanții mass-media ai UDTTMR despre mijloacele media de promovare a comunității, despre relații cu mijloacele de informare în masă locale și centrale, despre importanța discursului jurnalistic și, nu în ultimul rând, au vizitat studioul în care se filmează emisiunea "Tătarii din România".

UJMME, str. Mangalia nr.29, Timisoara; e-mail: ujmme@yahoo.com; tel:+40722666761
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți